Saturday, September 24, 2011

Tutorial: Letak object dock kat dekstop


Hye!

Pagi semua..semoga dipagi harini takde yang bermasam muka ok. Yang gaduh-gaduh ngan pakwe makwe kawan semalam tu, udah-udah la ye. Harini aku terasa rajin lak nak buat tutorial, tapi bukan tutorial pasal blog korang, tapi untuk laptop kesayangan lagi comel korang semua tu. Mula tu, ingat ingat nak la buat tutorial untuk blog kan. Tapi semua tutorial pasal blog aku pun hentam orang lain punya. Tak elok kan kalo nak copy paste hasil usaha orang kan kan kan?

Hurm, sebelum nak tanya tau tak object dock tu apa? Sila tengok gambar di bawah ok =)


*maap ye, gambar agaks mencapap sikit*
nampak tak icon-icon comel kat bawah dagu aku tuh?
haa! tu la object dock.

Ok, aku memang suka gune benda alah nie sebab mudah untuk aku cari file-file kat dekstop. Biasanya aku letak yang penting-penting je. taklah aku pening-pening duk cari file-file kat dekstop tu. Senang je. Kalo korang tengah bukak file atau bukak apa-apa kat dekstop pastu nak bukak pulak file lain, just alihkan cursor kat taskbar then otomatiknya akan kuarlah benda alah nie. Tak paham?

camneh.

sebelum 

selepas
*alihkan cursor anda kat taks bar*
tak nampak?tekan ctrl +

haaa. pastu korang pilih jer file mana korang nak bukak tanpa menutup file yang lama dan tanpa memusingkan kepala korang.

Kalo ada sasape yang berminat boleh la donlod kat sini ==> tekan ctrl dan klik sini ObjectDock
Dah siap download, extract file pastu install. 

Tak tau cara nak setting object dock? Tekan sini Setting object dock. Kalo rajin korang cuba-cuba la dulu. Aku dulu pun first time guna, main hentam-hentam je. Belum cuba belum tahu.


*nak brikfes roti tuna gulung cicah milo panas*
Chaow!

Thanks for your reading love! =D

3 00 orang duk bersembang:

Sophie Al-Yahya said...

menarik. dah macam computer Apple.hehe,

Merpati Puteh said...

tau xpe. ingatkan os mana la hai die guna td
belek2 apple kita xde lak, ahaha

Afaf CyNofa said...

@Merpati Puteh
heheh =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...