Tuesday, September 27, 2011

Tutorial: Meringankan blog

 Assalamualaikum semua =)

Haaa! dari mula-mula aku berbelog dah banyak perubahan yang berlaku. Dari bentuk fizikal memang fully dah berubah. Dari hujung rambut sampai hujung kaki *blog i ada rambut n kaki ok*, segala bapak tuk nenek widget aku letak. Tapi bila dah macam-macam letak, blog jadi lembap nak loading plus lagi berukbeng yang slow giler. ngan siput babi laju siput babi lagi. 

Sama la jugak kalo orang datang rumah kita, tuan rumah pulak lambat bukak pintu, duk ketuk-ketuk pintu, salam dah macam-macam bahasa, tak bukak-bukak, last-last tak jadi masuk. So, caranya adalah meringankan blog. Selain meringankan blog buang lah widget-widget yang tak diperlukan. buat menyemak je. letak yang penting-penting. 

Antara sifat aku ketika blog walking, aku tak suka tunggu lama-lama. Kalo aku tunggu lamanya loading, cap siput betul lah, memang kompem aku tak jadi nak masuk. Even blog aku sdiri. kadang-kadang kalo blog aku lambat nak loading aku sdiri pun tak masuk. heee

Kang dah panjang entri dk bebel ayat keling. Ok la, meh aku nak share-share sikit cara untuk meringankan blog yang lambat nak loading.

caranya cegini

tekan dashboard > design > add a gadget > html/javascript

then copy code di bawah neh n paste kannya

<script type="text/javascript"
src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
</script>
<script type='text/javascript'
src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?
ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>


tajuk widget biarkan, pastu save!

haa! satu lagi cara yang berkesan berdasarkan pengalaman aku sdiri ialah sila jangan guna background yang bergerak-gerak, berbling-bling pastu ditambah pulak ada salji-salji yang turun dari langit. kompem benda tu melembapkan. okee dear =)

chiaow!

credit to: blog cik farah


Thanks for your reading love! =D

5 00 orang duk bersembang:

mamaNoriz said...

dah try!

tahnks :)

Afaf CyNofa said...

most welcome =)

BaitBaitKata said...

Syukran.. dah buat.. ;)

misz nuriz said...

ye ke tuan sendiri x masuk??
cam tak caye je pah..hehe

Afaf CyNofa said...

@misz nuriz
hola wa, kalu betak sangat ak xmasuk dh
tp loni laju gile. tu ak masuk skmo tu..
hahaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...