Thursday, September 15, 2011

Tutorial: letak lagu autoplay youtube dalam blog

Hye peeps!

Dah lama kan asenya aku ta buat tutorial dalam blog ni an. yang dah ada tu ta la manyak sangat. sekadar nak share2 jep. Mesti ada yang suka letak lagu dalam blog an? Meh sini, aku nak share2 sikit. biasanya aku amik lagu lam youtube, tapi takkan nak letak skali ngan video an? haaa..setelah aku menggodek-godek kat youtube terjumpa lah cara nak buat lagu autoplay kat dalam blog. 

Jom, check it out bebeh! 

1. Cari mana2 lagu yang korang suka, klik embed code then tick kt 'use old embed code'. yang lain biarkan. 

contoh embed code yang asal

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uwAIZc0oKqI?version=3&amp;hl=en_GB&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uwAIZc0oKqI?version=3&amp;hl=en_GB&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

2. Pastu copy embed code dan paste kt HTML/JavaScript. Jangan save lagi tau!

3. Tukarkan tulisan kaler merah tu macam kat bawah nie.
<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uwAIZc0oKqI?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_GB&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uwAIZc0oKqI?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_GB&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object> 
4. Then, save. Haa! jangan lupa letak title lagu kat atas. nak letak kt bawah pun boleh.

5. Done!


selamat mencuba.  
sharing is caring, caring is loving.

Thanks for your reading love! =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...