Sunday, November 13, 2011

Facebook. perlu ke privacy???



Assalamualaikum semua!!
^_^

Esok dah isnin kan? copat betul masa berlalu. Hari-hari bagaikan berlari. Lintang pukang den dibuatnya. wuwuu..

Waaah ramai pulak yang request fren kt fesbuk aku neh. dah beribu riban *sila jangan percaya, tipu je tue*. Request je ramai tapi approve nya tak. Kengkawan aku masa skolah dulu pun dah berapa lamai, campur pulak students aku, pastu kawan kepada kawan kepada sepupu kawan aku lagik, tu tak termasuk yang tak kenal lagik. Ha! amacam, ada nampak macam artis syok sdiri tak? hahah *sila jangan layan orang prasan macam neh*  

Memang la, yang request aku tuh, kawankawan skolah dulu, budak skolah tempat aku praktikal dulu, tapi aku hanya akan approve orang yang aku betul-betul kenal jeh. Yang dah friend ngan aku pun dah berapa ramai yang aku remove. Sory la beb, aku bukan taknak approve tapi i'm very concern about my privacy, ok darling?

Hurm, tapi serba salah pulak kan? Kalo tak approve orang kata kita neh sombong, approve pulak kan, macam semak je ramai-ramai kat home. Macam takde privacy sangat, sume benda kita nak share kat orang. 

Yang dah friends tuh pun, tak semua yang dapat baca wall aku. Ada yang aku privacy kan. *eleh, sapa la sangat nak privacy bagai ni kan?*

Bagi aku, tak semua benda kita boleh share kt fesbuk, tengok keadaan dan tengok kesusainya la. Apa salahnya kalo hanya share bendabenda yang elok. Yang tak elok tu agak-agak la kan. Buat lah privacy. Ce korang fikir, duk tayang gambar yang tak senonoh, berapa ramai yang boleh tengok, kalo friends tu seribu lebih, berapa ramai yang duk kutuk macam-macam? Mulut orang ni kawan, bukan boleh nak tutup. Ingat dosa 24jam tue.....ditambah pulak dosadosa yang sedia ada. huhuh. 

That's why lah, sekarang neh aku jarang nak post macam-macam ke, letak gambar ke (kecuali profile picture, tapi takleh nak view lah). Alaaa, ayat jiwang-jiwang tuh biasa lah kan. Yang penting aku akan cuba elakkan yang mana tak patut. Kekadang ada la jugak aku letak gambar dalam fesbuk, tapi kejap je, pastu aku delete balik. Entah la, bukannya aku letak gambar yang tak elok pun, tapi rasa macam malas lah nak letak semua neh. Memang fesbuk aku agak membosankan kan kan?

Hurm, macam bajet bagus pulak aku neh. Takdelah, sekadar peringatan untuk diri sendiri. Sape makan cili dia yang terasa makan pedas. Apa pun, semua neh adalah hak individu. Masing-masing ada pendapat sendiri. Aku cuma nak kongsi pendapat aku jeh. Nak ambik sebagai iktibar ke tak, terserah.

Haa! nak privacy sangat kan? buat macam neh
tak pun tutup terus, takyah berfesbuk!

Okay la, i nak blogwalking jap. Sebelum tuh, cer klik SINI dulu. tenkiu darling (^_~)

chiaoww!

Photobucket

Thanks for your reading love! =D

1 00 orang duk bersembang:

^^eKaTiKaH^^ said...

buat ape nak private bagai...deaktif jew an senang..hee :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...