Wednesday, October 12, 2011

Tutorial: Shadow di tajuk entri dan sidebar



Salam.

Haa! kembali di awal pagi rabu. 
Arwah nenek aku cakap kalo hari rabu takleh keluar gie mana-mana. 
Kena duk dalam rumah diam-diam. Sebab kalo keluar akan ditimpa nasib yang malang. 
Percaya atau tak, ikut suka korang. Itu hanya lah pantang larang orang tua-tua. 
Kita yang muda-muda ni sekadar mendengar nasihat sahaja.
So, arini aku takkan keluar gie memana sebab harini sememangnya aku takde kelas. heee. So, nak relax dalam bilik jeh sambil menghapdet blog dengan membuat tutorial

Shadow di tajuk entri dan sidebar
macam aku punya kat tajuk entri di atas tu.

Jom!

1) dashboard > design > edit HTML > tick expand widget templates

untuk shadow di tajuk entri 

2) cari kod neh, nak senang guna ctrl-f

.post-title {

atau

.post h3 {

atau

h3.post-title {

atau

templates korang memang tak sesuai bagi tutorial neh.
kalo nak jugak, korang pandai-pandai lah cari code nya.
pastikan code tu ada perkataan post title dan {
ok, ada paham?
yang ni kena try n error tau.
Kalo tak reti jugak, jangan buat tau. Nanti jahanam pulak jadinya.
Tak pasal-pasal aku ajar ajaran sesat pulak.
heee

3) Dah jumpa, copy code di bawah ni

text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;

dan paste kan di bawah atau di sebelah code yang korang cari tadi.

4) Seterusnya buat shadow kat sidebar pulak =)

5) Cari code 
h2 {
6) Ulang step 3 tadi.

7) Kalo nak tukar warna shadow. Boleh tukar code ni  #FFFFFF dengan warna kat SINI.

8) Preview dulu ok! Kalo takde error boleh la SAVE.

Done!

Thanks for your reading love! =D

4 00 orang duk bersembang:

Fad said...

hai..haks follow...sweetnya dia...nama awak afaf kan?:)

Afaf CyNofa said...

@Fad
heee..tenks..
a'ah, afaf..
slmt berkenal-kenalan di dunia blog (^_~)

erinazwin said...

afaf..xjadikla i buat..huhu..=)..nwy follow la blog i..tp xsecntik blog u..bawu belajo,,hihi..

Afaf CyNofa said...

erinazwin..mcm mn leh xjadi eh..cr btul2 kod tu..okee, nt i follow u =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...