Thursday, September 2, 2010

bIskUt rye::

tat nenas


bskut green princess
Choc.Oat Coconut Crunchy 



Bhn A 

375g butter 

1 1/4 cwn gula castor 

1 biji kuning telur 

1st vanila 


Bhn B 

2 1/2 cwn oats 

1 1/2 cwn tepung gandum 

1 1/2 cwn tepung naik sendiri 

1 1/2 cwn kelapa kering 

1/2 st bpowder 

1/2 st bsoda 

3-5 sudu besar coco powder 

2 sb air sejuk (maklang tak letak) 


Hiasan : putih telur dan badam 


Cara 

Putar bhn A 

Masukkan coco powder dan putar sebati 

Masukkan oats, kelapa kering 

Masukkan semua jenis tepung 

Canai dan terap 

Hias ngan badam

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVbFKES-OJn_XmNciCT0GviGLcCPSCVHRZrsjXVgQg7ATdxvqT3c0NHvXeJuCYl6zDToiKBYlp8Dr1UpAoBEOx-fMaj4_Yd5PEGLRHCUCjSA74UuI1gJlzjKdcNZSGMRrkMQS9LYgVng6O/s400/suri+quaker+oat1.jpg
Bahan-bahan ( 180 biji )
·                     400 g oat original (bukan yang instant)
·                     200 g tepung gandum
·                     170 g gula halus
·                     280 g minyak sapi QBB (bukan nak iklan tapi kalau guna jenis lain, rasa biskut akan berbeza & tidak sesedap ini)
·                     2 biji kuning telur
·                     1/4 cmt serbuk pewarna kuning telur
·                     Marjerin untuk melenser loyang
Cara-cara
1.                  Masukkan oat, tepung dan gula halus ke dalam mangkuk adunan. Gaul rata dan ramas sedikit supaya oat agak hancur. Oat tidak perlu dikisar kerana akan menjadi terlalu halus dan menghilangkan rasa aslinya. Jika terlalu kasar pula adunan sukar diterap dengan cantik mengikut bentuk acuan.
2.                  Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi lembut, sebati dan boleh dikepal bulat. Gunakan minyak sapi secukupnya sahaja kerana ia akan menjadi cair dan lebih berminyak. Perlu pandai mengagak kerana jika terlalu berminyak biskut akan kembang. Disarankan gaul menggunakan tangan sahaja supaya boleh merasa kelembutan dan keseuaian adunan.
3.                  Panaskan oven, campurkan serbuk pewarna kuning telur dengan kuning telur untuk disapu di atas biskut.
4.                  Terap mengikut bentuk kesukaan anda. Acuan asal adalah bentuk bulat menggunakan bahagian belakang acuan biskut aluminium, tetapi sekarang tiada lagi acuan seperti itu, semuanya dibuat dari plastik.
5.                  Susun biskut ke dalam loyang yang telah dilenser dengan marjerin. Sapu kuning telur ke atas biskut.
6.                  Bakar dalam oven suhu 150 darjah Celcius selama lebih kurang 15 minit di atas para bawah (jauh dari api). Perhatikan selalu kerana kuning telur cepat masak. Untuk mengetahui biskut telah masak perlu dilihat di sebelah bawah biskut bertukar menjadi sedikit perang. Kuning telur lebih cantik setakat bertukar menjadi oren.
7.                  Biarkan agak sejuk barulah dikeluarkan dari loyang kerana biskut ini agak rapuh semasa panas.
8.                  Alaskan dengan kertas minyak untuk setiap lapisan biskut di dalam balang. Selamat mencuba !

almond london



grren lace




bskut mohrenko
(bskut pe ntah)



Biskut Badam Rangup 
Bahan-Bahannya:- 
150 g mentega 
125 g gula aising 
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji) 
1/2 camca teh esen vanilla 
100 g tepung gandum* 
100 g tepung kastard* 
75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak) 
50 g serbuk badam 
50 g tepung gandum (extra) 

Untuk Hiasan:- 
1 kuning telur 
Badam cincang secukupnya 

Cara membuatnya:- 
Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu. 
Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit. 

Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara



SAMPERIT MARBLE

Bahan
280 gm butter
130 gm gula kastor
270 gm tepung ros/tepung biskut
70 gm tepung jagung
70 gm tepung kastad
1 s/k coklat emulco
hirisan badan [hiasan]

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4. Campurkan coklat emulco pada 1 bahagian manakala 1 lagi dibiarkan adunan asal.
5. Gunakan acuan samperit bunga cina dan pamkan adunan coklat dalam loyang angaran 3 cm.
6. Pamkan adunan asal bersebelahan doh coklat yg telah diletakkan dalam loyang.
7. Letakkan hirisan badam sebagai hiasan.
8. Bakar dalam oven suhu 170'C selama 12 - 15 minit.
9. Bila sejuk simpan dalam balang kedap udara.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQYym9ZTML047NddCuHAhWdizDuguPaptiPoBPT8TIsgphjnW2whfIL9vQKjkS97Ytfk5P_4HhHRAyHy7FI7TvAFy-s3WfhmdYTikXnFbW0XLqJmHp82Ts43sOTiQwdAJ0k0tghK0m1zk/s400/resepi+biskut+sweet+heart.png
Bahan A

180 gram mentega
80 gram gula halus
1 biji kuning telur
2 sudu kecil perisa jagung

Bahan B

200 gram tepung gandum superfine (ayak)
20 gram tepung kentang (ayak)
20 gram tepung aiskrim (ayak)
1/8 sudu kecil serbuk penaik
20 gram oat (kisar)
20 gram badam cincang

Bahan hiasan

Kuning telur
Love sweeties
Sandi sugar

Penyediaan

Putarkan bahan-bahan A hingga sebati.
Campurkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan A.
Gaul hingga menjadi doh.
Rehatkan selam 20 minit.
Canaikan dan terap dengan acuan.
Sapukan kuning telur, taburkan bahan hiasan.
Bakar hingga masak.


manyak la pulak bskut ni..igt nk cr 2,3 resepi jep..
tgk sume bez2...
da laa....

Thanks for your reading love! =D

0 00 orang duk bersembang:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...